Skip to main content

Ultraljudsguidad nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur

Perkutan behandling av Dupuytrens kontraktur

boka-direkt-recensionermetodica-2
Petra Wikström
Petra Wikström
2023-09-16
Mycket proffsigt och pedagogiskt bemötande. Jag kan bara tacka för genial hjälp.
Aage Reerslev
Aage Reerslev
2023-09-06
Kan rekommenderas
Maxwell Johnson
Maxwell Johnson
2023-09-01
Bra läkaren som verkligen vad han pratar om. Fick svar på alla mina frågor.
Jan Wiklund
Jan Wiklund
2023-08-10
Diagnos, ultraljud och behandling inom loppet av två veckor. Och smärtan släppte inom några få dagar! Så här långt kom inte regionens vårdcentraler/sjukhus på tre år... Har du problem med nacke/rygg så kan jag varmt rekommendera Niklas. Antagligen fixar han andra krämpor också.
Peter Berglund
Peter Berglund
2023-08-08
Som alltid får man ett proffsigt bemötande. Niklas är mycket duktig på att lokalisera vad det är för fel och sätta in rätt behandling.
Anna Lewensohn
Anna Lewensohn
2023-07-22
Den här vänligheten, tydligheten och noggrannheten är vi inte bortskämda med i den ordinarie vården. Smärtan ej så intensiv längre. Doktorn är en skicklig spruthanterare. AL Porat
Hissam Salem
Hissam Salem
2023-07-19
Mycket bra läkare. Kunnig. Mycket bra bemötande. Tack så mycket Niklas
Peter Jonasson
Peter Jonasson
2023-07-07
Det var bara positivt och jag blev mycket nöjd med behandlingen.

Vad är Dupuytrens kontraktur?

Dupuytrens kontraktur eller ”Vikingasjukan” drabbar fascian (bindehinnan) i handflatan och fingrarna. Dupuytrens kontraktur är 6 gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Vanlig ålder för insjuknande är 50 års åldern. Tillståndet börjar som en knöl i handflatan som mycket sakta utvecklas till en hård sträng som till slut orsakar en permanent felställning i böjt läge av det drabbade fingret genom drag i hudens undersida. Dupuytrens kontraktur är vanligtvis ej smärtsamt men ibland kan den hårda strängen i handflatan ömma vid tryck. Vanligtvis drabbas ring- eller lillfingret. Dupuytrens kontraktur förekommer oftare hos diabetiker, epileptiker och rökare.

 

handled-smärta
Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Hur behandlas Dupuytrens kontraktur?

Upprepade ultraljudsguidade kortisoninjektioner bryter ned kollagenet i fasciasträngen och överliggande hud. I kombination med regelbunden fingertöjning kan förloppet bromsas vid tidigt skede av Dupuytrens kontraktur. Vid utvecklad böjfelställning finns tre behandlingsmetoder att välja på. Öppen handkirurgi, enzymatisk fasciotomi (injektionsbehandling med kollagenas) och ultraljudsguidad nålfasciotomi med eller utan injektion av kortison.

Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet av ultraljudsguidade invasiva interventioner inkl kortisoninjektion och nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur. Ingrepppet görs i lokalbedövning under sterila förhållanden. Under direkt ultraljudskontroll identifieras det hudnära och förtjockade området av fascian. Efter kartläggning av närliggande strukturer som kärl och nerver erhåller patienten lokalbedövning. Med en specialnål som liknar en mycket liten skalpell påbörjas klyvning av den förtjockade strängen samtidigt som fingret successivt böjs ut till rakt läge. Avslutningsvis injiceras en mycket liten mängd kortison i behandlingsområdet.

Komplikationer är vanligast efter kirurgisk behandling. Komplikationer vid nålfasciotomi är mindre vanliga och vanligtvis rör det sig om nerv- och kärlskador som går att undvika om ingreppet utförs under direkt ultraljudsövervakning med kontroll av nålspetsen.

Kontakta Metodica Specialistläkare om du är intresserad av behandling med ultraljudsguidad nålfasciotomi. För fördjupad information hänvisas till bifogad referenslista.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?

  Vad säger våra patienter?

  Äntligen en läkare som lyssnar och är grundlig i sin utredning. Värt varenda krona . Dessutom mkt sympatisk ! Jag kan varmt rekommendera Niklas.

  Lilli S.

  Mycket kunnig, mycket bra undersökningsmetoder och även vid injektion. Gav mig stort förtroende och gjorde att jag kände mig mycket trygg. Rekommenderar Niklas på Metodica till 100%.

  Anita B.

  Första gången under åtta år som en läkare närmade sig mitt problem med smärta på ett konkret sätt. Både i dialog och utförande! Kan varmt rekommendera Niklas om du har något form av smärtproblem.

  Björn S.

  Systematisk, metodisk och engagerad. Och gör mer än att bara föreslå rehab. Botade extrem smärta i min nacke för ett par år sen också. Kan varmt rekommendera!

  Vibeke W.

  Hade tid för mig som patient och var noggrann i sin utövning. Dessutom mycket trevlig som person. Mina allra bästa rekommendationer!

  Ola A.

  Kan inte bli bättre än så här. Tänk om alla läkare jag träffat på tidigare hade varit lika skickliga. Nu kommer jag helt strunta i landstingsvården och ringa Niklas direkt.

  Jan W.

  Bästa omhändertagandet, tillbaka efter senaste besök efter 8 mån, omtag av skadan samt nyuppkomna smärtan på nytt ställe. Efter ett par dagar mår så mkt bättre och kan röra mig mkt lättare och har en bra plan framöver

  Jenny.J

  Niklas är en mycket duktig läkare som på ett trevligt och seriöst sätt, försöker kartlägga orsaken till problemen och sedan föreslå advekat behandlingsform. Mina ryggproblem har blivit mycket bättre med behandlingen och idag är jag smärtfri!

  Peter S.

  Helt fantastiskt bemötande! Äntligen en läkare som lyssnar, är kompetent och dessutom väldigt trevlig.

  Lena L.

  Seriöst och mycket professionellt bemötande. Jag kände att äntligen får jag säkert rätt diagnos och behandling. Niklas är väldigt sympatisk och förtroendeingivande som person.

  Anette L.

  Referenslista

  Manchikanti L