Knäbesvär & Knäsmärta

Om knäbesvär
Smärta i och omkring knäleden är mycket vanligt. Exempel på orsaker till knäsmärta är ledbesvär som t ex artros, stel ledkapsel, olika former av slemsäckinflammationer, ligamentsmärta, senenfästessmärta, meniskskador. Olika former av nervinklämningar (entrapments) kring knäleden kan förekomma och vara en orsak till smärta. Ibland kan knäsmärta bero på refererad smärta från rygg, bäcken eller höft.
Smärta i underkant av knäskålen kan bero på degenerativ sensmärta så kallat hopparknä.
Exempel på strukturer i knävecket som kan ge besvär är muskler och senor som hamstrings, popliteus och gastrocnemius. Bakercysta, löparknä och pes anserinusbursit är exempel på slemsäcksinflammationer som kan ge smärta och svullnad och drabba olika delar av knäleden. Fabella-syndrom är retning av ett medfött sesamben i knäledskapselns bakre omfång.
Förutom knäleden kan även den närliggande leden mellan tibia (skenbenet) och fibula (vadbenet) drabbas av inflammation och nervinklämning.
Fysioterapi eller andra paramedicinska behandlingsmetoder har ofta provats utan tillräcklig behandlingseffekt eller så är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.
Smärta i och omkring knäleden har ofta likartade symptom men olika bakomliggande orsaker. I en utredningsfas är det därför A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning, känna igen typiska smärtmönster.
Ultraljudsundersökning eller annan bilddiagnostisk undersökning kan ibland leda utredningen framåt.
Då en misstänkt struktur har identifierats som orsak bakom smärtan kan nästa steg vara att bekräfta eller förkasta denna misstanke med en ultraljudsguidad diagnostisk blockad.


Dr Niklas Wångdahl
Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.
Hur behandlas knäbesvär?
Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet att utreda och framgångsrikt behandla olika former av knäsmärta. Beroende på besvärets art så kan behandlingen se olika ut. Ibland är riktad fysioterapi den bästa behandlingen, ibland är en ultraljudsguidad injektion med kortison eller hyaluronsyra att föredra.
Ett vanligt förekommande besvär är smärta på grund av knäledsartros. Smärta på grund av mild till måttlig artros svarar ofta bra på riktad fysioterapi med eller utan kompletterande smärtstillande injektioner i form av kortison, hyalyronsyra eller glukoslösning. Vi svåra fall av artrossmärta där patienter väntar på knä-protes operation kan neuromodulerande behandling av knäledens kapselnerver vara ett behandlingsalternativ. Ibland kan knäleden vara så svullen att den behövs tömmas på ledvätska vilket alltid görs med ultraljudsguidning för ett säkert förfarande.
Slemsäcksinflammationer kring knäleden behandlas bäst med kortisoninjektioner och efterförljande vila. Degenerativ sensmärta/tendinos som t ex hopparknä behandlas med ultraljudsguidad nålskrapning/hydrodilatation.