Smärta från Hand och Handled

Smärta från hand och handled är vanliga besvär hos många vuxna

Kristina
Kristina
2022-06-17
Verifierad
Mycket bra bemötande. Niklas Wångdahl tar sig tid förklara, är noggrann och skapar en känsla av trygghet
Danne Ejestal
Danne Ejestal
2022-06-16
Verifierad
Hittade hit när jag blivit nekad hjälp av vanliga vården. Var i ett ganska tidigt stadie av "Frozen shoulder" Nicklas lyssnade på mig och undersökte. Konstaterade även han att det var "Frozen shoulder" och rekommenderade kortison behandling. Nu efter 3 behandlingar så är jag så gott som återställd och viktigast av allt är att jag inte längre har ont.
Lars Jonsson
Lars Jonsson
2022-06-04
Verifierad
Seriös och duktig på sitt område!
Liselotte Asplund
Liselotte Asplund
2022-05-27
Verifierad
Mycket bra bemötande och känner mig trygg och nöjd med behandlingen! Rekommenderas varmt!
Pernilla Burholm
Pernilla Burholm
2022-04-08
Verifierad
Suverän hjälp! Nicklas lyssnar och är väldigt tillmötesgående. Proffsigt rakt igenom - från första kontakt och genom hela behandlingen. Känns väldigt tryggt. Tack!

Vad är handledssmärta?

Smärta i hand och handled är vanligt. Exempel på orsaker till smärta i handen och handleden kan vara artros i handlovens ben och i fingerleder. En vanlig artrosform är tumbasartros.

Andra orsaker till smärta och funktionsnedsättning är ligamentsmärta, senfästsesmärta, triggerfinger- och triggertumme, slemsäcksinflammationer, ganglion, senskideinflammationer som De Quervains tenovaginit och autoimmuna tillstånd som Dypuytrens kontraktur (Vikingasjukan). Nervinklämningar (entrapments) kan ge smärta, känselpåverkan och kraftnedsättning Ibland är det frågan om en refererad smärta från halsrygg eller axel.

Ofta har arbetsterapi eller andra paramedicinska behandlingsmetoder provats utan tillräcklig behandlingseffekt eller så är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.

Smärta i och omkring handen och handleden kan ha likartade symptom men olika bakomliggande orsaker. I en utredningsfas är det därför A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning, känna igen typiska smärtmönster. Därefter försöker man bekräfta eller förkasta dessa misstankar med t ex ultraljudsguidade blockader eller behandlingar.

handled-smärta
Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Hur behandlas smärta i hand- och handled?

Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet att utreda och framgångsrikt behandla olika former av smärta i hand- och handled. Beroende på besvärets art så kan behandling se olika ut. Ibland är riktad fysioterapi den bästa behandlingen, ibland är en ultraljudsguidad injektion eller mini-invasiv nålbehandling att föredra.

Metodica specialistläkare erbjuder tidig och sen ultraljudsguidad mini-invasiv behandling med kortisonlösning respektive perkutan nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur som ett alternativ till kirurgisk behandling.

De Quervains tenosynovit är en vanlig och handikappande senskideinflammation i tummens första senfack. Med ultraljudsguidning kan senskidan injiceras med kortisonlösning för snabb förbättring och utläkning. Efter injektion rekommenderas patienten att under en tid använda tumortos för extra avlastning.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?