Smärta från Hand och Handled

Smärta från hand och handled är vanliga besvär hos många vuxna

David Nygren
David Nygren
2022-10-25
Tog sig tid att verkligen förstå problemet jag sökte för och hade ett respektfullt och professionellt bemötande. Grundliga och noggranna undersökningar som tog längre tid än det jag bokat för men debiterade inte extra för det.
Venkat Tirunagaru
Venkat Tirunagaru
2022-10-05
Mycket nöjd med behandlingen o förklaring från Dr Niklas, jag tror på honom vidare Tack Venkat Tirunagaru
Eva Thomasson
Eva Thomasson
2022-10-04
Nöjd med allt, lätt att få få tid, grundlig undersökning för fastställande av diagnos och fungerande behandling.
Roxanna
Roxanna
2022-08-26
Jätte trevlig och förklarar verkligen allt jätte bra. Helt utan tvekan 5/5! / Mona
Bosse Lindmark
Bosse Lindmark
2022-08-26
Mitt andra besök och har nu ingen smärta i min hand.
Gull-Britt Baker
Gull-Britt Baker
2022-08-17
Niklas behandlingar med ultraljudsledd cortison är fantastisk. Känns knappt. Niklas är lugn och vänlig. Hans verkar trivas med sitt jobb!
Michaela
Michaela
2022-07-09
Bokade tid för knäproblem, då magnetröntgen visat på svullnad i slemsäcken under ena knät. Upplevde mig mycket professionellt bemött, Niklas tog sig tid att grundligt undersöka smärtan och svullnadens placering i mina knän (genom att försöka trigga den samt undersökte med ultraljud). Noga med att injektionen med kortison skulle hamna rätt och berättade även sakligt vilken verkan jag kunde förvänta mig. Kan verkligen rekommendera.
Britta Ahlberg
Britta Ahlberg
2022-06-30
Proffsigt bemötande och noggrann undersökning av vad mina symptom kan bero på. Bra helt enkelt.

Vad är handledssmärta?

Smärta i hand och handled är vanligt. Exempel på orsaker till smärta i handen och handleden kan vara artros i handlovens ben och i fingerleder. En vanlig artrosform är tumbasartros.

Andra orsaker till smärta och funktionsnedsättning är ligamentsmärta, senfästsesmärta, triggerfinger- och triggertumme, slemsäcksinflammationer, ganglion, senskideinflammationer som De Quervains tenovaginit och autoimmuna tillstånd som Dypuytrens kontraktur (Vikingasjukan). Nervinklämningar (entrapments) kan ge smärta, känselpåverkan och kraftnedsättning Ibland är det frågan om en refererad smärta från halsrygg eller axel.

Ofta har arbetsterapi eller andra paramedicinska behandlingsmetoder provats utan tillräcklig behandlingseffekt eller så är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.

Smärta i och omkring handen och handleden kan ha likartade symptom men olika bakomliggande orsaker. I en utredningsfas är det därför A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning, känna igen typiska smärtmönster. Därefter försöker man bekräfta eller förkasta dessa misstankar med t ex ultraljudsguidade blockader eller behandlingar.

handled-smärta
Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Hur behandlas smärta i hand- och handled?

Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet att utreda och framgångsrikt behandla olika former av smärta i hand- och handled. Beroende på besvärets art så kan behandling se olika ut. Ibland är riktad fysioterapi den bästa behandlingen, ibland är en ultraljudsguidad injektion eller mini-invasiv nålbehandling att föredra.

Metodica specialistläkare erbjuder tidig och sen ultraljudsguidad mini-invasiv behandling med kortisonlösning respektive perkutan nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur som ett alternativ till kirurgisk behandling.

De Quervains tenosynovit är en vanlig och handikappande senskideinflammation i tummens första senfack. Med ultraljudsguidning kan senskidan injiceras med kortisonlösning för snabb förbättring och utläkning. Efter injektion rekommenderas patienten att under en tid använda tumortos för extra avlastning.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?