Smärta från Hand och Handled

Smärta från hand och handled är vanliga besvär hos många vuxna

Pernilla Burholm
Pernilla Burholm
2022-04-08
Verifierad
Suverän hjälp! Nicklas lyssnar och är väldigt tillmötesgående. Proffsigt rakt igenom - från första kontakt och genom hela behandlingen. Känns väldigt tryggt. Tack!
Birgitta Olofsson
Birgitta Olofsson
2022-04-04
Verifierad
Har nyligen varit på ett nybesök hos Metodica för smärtproblematik i muskler runt höften som jag har haft i drygt ett år. Ett mycket engagerat, proffsigt och förtroendeingivande bemötande av läkare. Tog sig tid för att försöka få en bra bild av läget och gick metodiskt tillväga i undersökningen med bl.a. ultraljud och bedövning för att ringa in problemområdet. Fick en kortisoninjektion. Jag är hoppfull att smärtan ska ge med sig.
Yvonne Jansson
Yvonne Jansson
2022-03-29
Verifierad
Mycket bra mottagande och en exceptionell bra undersökning med ultraljud och bedövning för att se var problemet var. Slemsäckar, frusen Axel eller kallades. Hittade problemet efter ca 45 min noggrann undersökning. Åtgärdade mitt problem mycket proffsigt , fick tydlig information om att jag ev behöver uppföljning och vad jag ska göra och inte under de närmsta veckorna. Väl värt ett besök med snabb inbokning
Erik Durrant
Erik Durrant
2022-03-03
Verifierad
Ett nytt besök i förrgår och mycket seriös och kompetent behandling, som alltid! Definitivt att rekommenderas och jag mår bättre redan nu! Tack Niklas!
Jenny Johansson
Jenny Johansson
2022-02-15
Verifierad
Fantastiskt bemötande o kunnig, snabb o proffsig hjälp men inbokad uppföljning. Rekommenderar verkligen!!!

Vad är handledssmärta?

Smärta i hand och handled är vanligt. Exempel på orsaker till smärta i handen och handleden kan vara artros i handlovens ben och i fingerleder. En vanlig artrosform är tumbasartros.

Andra orsaker till smärta och funktionsnedsättning är ligamentsmärta, senfästsesmärta, triggerfinger- och triggertumme, slemsäcksinflammationer, ganglion, senskideinflammationer som De Quervains tenovaginit och autoimmuna tillstånd som Dypuytrens kontraktur (Vikingasjukan). Nervinklämningar (entrapments) kan ge smärta, känselpåverkan och kraftnedsättning Ibland är det frågan om en refererad smärta från halsrygg eller axel.

Ofta har arbetsterapi eller andra paramedicinska behandlingsmetoder provats utan tillräcklig behandlingseffekt eller så är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.

Smärta i och omkring handen och handleden kan ha likartade symptom men olika bakomliggande orsaker. I en utredningsfas är det därför A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning, känna igen typiska smärtmönster. Därefter försöker man bekräfta eller förkasta dessa misstankar med t ex ultraljudsguidade blockader eller behandlingar.

handled-smärta
Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Hur behandlas smärta i hand- och handled?

Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet att utreda och framgångsrikt behandla olika former av smärta i hand- och handled. Beroende på besvärets art så kan behandling se olika ut. Ibland är riktad fysioterapi den bästa behandlingen, ibland är en ultraljudsguidad injektion eller mini-invasiv nålbehandling att föredra.

Metodica specialistläkare erbjuder tidig och sen ultraljudsguidad mini-invasiv behandling med kortisonlösning respektive perkutan nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur som ett alternativ till kirurgisk behandling.

De Quervains tenosynovit är en vanlig och handikappande senskideinflammation i tummens första senfack. Med ultraljudsguidning kan senskidan injiceras med kortisonlösning för snabb förbättring och utläkning. Efter injektion rekommenderas patienten att under en tid använda tumortos för extra avlastning.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?