Skip to main content

Nervrotsinjektion

Ultraljudsguidad nervrotsinjektion med kortison och bedövningsmedel – En ofta effektiv behandlingsmetod för nack- och ryggsmärta med utstrålning i arm eller ben.

boka-direkt-recensioner-metodica
Petra Wikström
Petra Wikström
2023-09-16
Mycket proffsigt och pedagogiskt bemötande. Jag kan bara tacka för genial hjälp.
Aage Reerslev
Aage Reerslev
2023-09-06
Kan rekommenderas
Maxwell Johnson
Maxwell Johnson
2023-09-01
Bra läkaren som verkligen vad han pratar om. Fick svar på alla mina frågor.
Jan Wiklund
Jan Wiklund
2023-08-10
Diagnos, ultraljud och behandling inom loppet av två veckor. Och smärtan släppte inom några få dagar! Så här långt kom inte regionens vårdcentraler/sjukhus på tre år... Har du problem med nacke/rygg så kan jag varmt rekommendera Niklas. Antagligen fixar han andra krämpor också.
Peter Berglund
Peter Berglund
2023-08-08
Som alltid får man ett proffsigt bemötande. Niklas är mycket duktig på att lokalisera vad det är för fel och sätta in rätt behandling.
Anna Lewensohn
Anna Lewensohn
2023-07-22
Den här vänligheten, tydligheten och noggrannheten är vi inte bortskämda med i den ordinarie vården. Smärtan ej så intensiv längre. Doktorn är en skicklig spruthanterare. AL Porat
Hissam Salem
Hissam Salem
2023-07-19
Mycket bra läkare. Kunnig. Mycket bra bemötande. Tack så mycket Niklas
Peter Jonasson
Peter Jonasson
2023-07-07
Det var bara positivt och jag blev mycket nöjd med behandlingen.

Om Nervrotsinjektioner

Ultraljudsguidad SNRB (Selective Nerve Root Block) är en icke-kirurgisk behandlingsmetod för ryggmsärta och/eller utstrålande smärta motsvarande nervrotens försörjningområde. Vanlig orsak till retad nervrot är olika former av diskbuktningar och diskbråck samt förtränga rotkanaler sk recessstenos. Med hjälp av ultraljud och dopper placeras spetsen på en injektionsnål i direkt anslutning till den retade/smärtgivande nervroten. Ibland används även nervstimulering för att bekräfta nålläget. Efter ytterligare säkerhetskontroller påbörjas injektion med en lösning innehållande lokalbedövningsmedel och kortison av icke-partikulär typ.  Traditionellt utförs selektiva nervrotsblockader med hjälp av röntgen genomlysning och injektion av kontrastmedel. Detta är en relativt resurskrävande teknik som utsätter patienten för strålning och kontrastmedel. Ultraljudsguidad SNRB är en betydligt mindre resurskrävande teknik som skonar patienten från strålning och kontrastmedel. På senare år har det kommit ett flertal vetenskapliga studier som visar att ultraljudsguidad SNRB är en tillförlitlig teknik. Smärtbehandling med ultraljudsguidad SNRB är ofta en effektiv åtgärd för selekterade ryggpatienter att  normalisera rörelse och vardagsfunktioner samt ger förutsättningar för riktad fysioterapi. Behandling med SNRB bör alltid övervägas före remiss till ryggkirurgisk klinik.

Behandlingen utförs med patienten liggande på mage eller på sidan varefter injektionsplatsen rentvättas sterilt. Därefter läggs lokalbedövning i huden före ultraljudsguidad placering av injektionsnålen. Med hjälp av ultraljud och doppler kan korsande blodkärl upptäckas och stickbanan justeras. Därefter placeras spetsen på injektionsnålen i direkt anslutning till den retade nervroten. Ibland kompletteras placeringen av nålspetsen med hjälp av perfier elektrisk nervstimulering. Efter ytterligare säkerhetsåtgärder påbörjas injektionen kring nervroten. Injektionslösningen består av en mindre volym steril lösning som innehåller icke-partikulärt kortison och en låg dos snabbverkande lokalbedövningsmedel. Injektionen sker portionsvis i kontinuerligt samtal med patienten. Ibland kan en snabbt övergående provokation av patientens rygg- eller bensmärta uppstå och då anpassas injektionstakten därefter. Efter injektionen får patienten kvarstanna på britsen under 5-10 minuter och då en liten mängd kortverkande bedövningsmedel använts kontrolleras känsel och muskelstyrka i benen före uppstigande från britsen. Det är vanligt att patienten upplever en övergående lättare domning i det hudområde/dermatom som aktuell nervrot försörjer. agarna efter injektionen kan smärta i rygg och ben öka något pga kortisonretning (flare). Full behandlingseffekt kan förväntas inom 2 veckor. Ofta behövs 2 injektioner med några veckors mellanrum för att få full effekt.

Det går aldrig att lämna någon garanti att SNRB verkar i alla fall av ländryggssmärta och perifert utstrålande smärta men flera studier har visat god långsiktig smärtlindring. Vid behov kan SNRB upprepas.

Kontakta Metodica Specialistläkare om du är intresserad av behandling med ultraljudsguidad SNRB. För fördjupad information hänvisas till bifogad referenslista.

Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?

    Referenslista