Hälsenebesvär

Smärta från ländrygg, säte, höft och ben är ett mycket vanligt besvär hos vuxna.

Flora Belostotska
Flora Belostotska
2023-05-17
Jag är väldigt nöjd med bemötande och besöket i sin helhet.
Peter Berglund
Peter Berglund
2023-05-16
SOM ALLTID MYCKET BRA JAG FICK HJÄLP MED AXEL OCH HÖFT OCH MIN HUSTRU FICK HJÄLP MED SIN SVÅRA NERVSMÄRTA I ENA BENET HENNES VÄRK VAR NÄSTAN HELT BORTA I MORSE
Peter Larsson
Peter Larsson
2023-04-20
Doktor Niclas kan sitt jobb. Rekommenderas.
Jan Wiklund
Jan Wiklund
2023-04-20
Det här är mitt andra besök hos Niklas, men nu med en ny "skada". Han kunde snabbt identifiera vad som orsakar smärtan i bröstryggen. Har fått förslag på några olika behandlingar som jag nu överväger.
Retr0 Plus
Retr0 Plus
2023-04-14
Bästa bemötandet jag fått hittills, snäll trevlig och kunnig läkare. Tveka inte
Sara Orback
Sara Orback
2023-03-28
Kvalificerad, professionell och målfokuserad behandling.
Lina Höög
Lina Höög
2023-03-08
Jättebra bemötande. Tacksam för hjälpen vi fick.

Om hälsenebesvär

Uppdrivning av hälsenans mittportion sk mittportionsstendinos är en vanlig orsak till hälsenesmärta och där en bakomliggande orsak inte sällan är löpning. Besvären som är belastningsutlösta börjar ofta som en inflammatorisk process men övergår relativt snabbt över i ett kroniskt smärttillstånd.

De senaste årens forskning har visat att smärta och svullnad genereras från hälsenans framsida där onormal kärl- och nervinväxt kan identifieras med ultraljudsundersökning. Smärta vid hälsenans infästning eller svullnad på hälens baksida kan bero på lokal retning av hälsenefästet, djupa eller ytliga slemsäcksinflammationer och ibland en benpåväxt som kallas Haglunds sjukdom.

hälsena-smärta
Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Hur behandlas hälsenebesvär?

Behandlingen består initialt av minskad provokation/förändrad aktivitet. Egenbehandling i form av belastade tåhävningar och fysioterapi i form av t ex stötvågsbehandling är vanliga behandlingsupplägg.

Ofta är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.

I en utredningsfas är det  A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning samt att förstå och kunna differentiera mella olika smärtmönster. Ultraljudsguidade  blockader med lokalbedövningsmedel används för att ytterligare förstärka diagnostiken.

Om besvären kvarstår utan förbättring efter 6 veckor med strukturerat och metodiskt tåhävsprotokoll kan en ultraljudsguidad nålskrapning och hydrodilatation på hälsenans framsida komma i fråga.

Alternativt kan ultraljudsguidade skelroseringsbehandlingar riktas mot samma strukturer.

Ingreppet kräver inga speciella förberedelser och utförs i lokalbedövning. Efter ingreppet erhåller patienten ett behandlingsprotokoll och återbesök efter 14 dagar för kontroll.

Vid infästningstendinos eller vid slemsäckinflammationer kan olika former av ultraljudsguidade nålbehandlingar och kortisoninjektioner testas.

Haglunds sjukdom kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp där den utstående delen av hälbenet mejslas bort.

Har du frågor eller funderingar?

    Vad säger våra patienter?

    Äntligen en läkare som lyssnar och är grundlig i sin utredning. Värt varenda krona . Dessutom mkt sympatisk ! Jag kan varmt rekommendera Niklas.

    Lilli S.

    Mycket kunnig, mycket bra undersökningsmetoder och även vid injektion. Gav mig stort förtroende och gjorde att jag kände mig mycket trygg. Rekommenderar Niklas på Metodica till 100%.

    Anita B.

    Första gången under åtta år som en läkare närmade sig mitt problem med smärta på ett konkret sätt. Både i dialog och utförande! Kan varmt rekommendera Niklas om du har något form av smärtproblem.

    Björn S.

    Systematisk, metodisk och engagerad. Och gör mer än att bara föreslå rehab. Botade extrem smärta i min nacke för ett par år sen också. Kan varmt rekommendera!

    Vibeke W.

    Hade tid för mig som patient och var noggrann i sin utövning. Dessutom mycket trevlig som person. Mina allra bästa rekommendationer!

    Ola A.

    Kan inte bli bättre än så här. Tänk om alla läkare jag träffat på tidigare hade varit lika skickliga. Nu kommer jag helt strunta i landstingsvården och ringa Niklas direkt.

    Jan W.

    Bästa omhändertagandet, tillbaka efter senaste besök efter 8 mån, omtag av skadan samt nyuppkomna smärtan på nytt ställe. Efter ett par dagar mår så mkt bättre och kan röra mig mkt lättare och har en bra plan framöver

    Jenny.J

    Niklas är en mycket duktig läkare som på ett trevligt och seriöst sätt, försöker kartlägga orsaken till problemen och sedan föreslå advekat behandlingsform. Mina ryggproblem har blivit mycket bättre med behandlingen och idag är jag smärtfri!

    Peter S.

    Helt fantastiskt bemötande! Äntligen en läkare som lyssnar, är kompetent och dessutom väldigt trevlig.

    Lena L.

    Seriöst och mycket professionellt bemötande. Jag kände att äntligen får jag säkert rätt diagnos och behandling. Niklas är väldigt sympatisk och förtroendeingivande som person.

    Anette L.