Utredning och icke-kirurgisk behandling av diskbråckssmärta
Ultraljudsguidad avancerad intervention – En ofta förbisedd och effektiv behandling mot olika former av diskbråckssmärta.
Diskar eller mellankotsskivor är placerade mellan kotorna i ryggraden och fungerar som en slags kombinerad stötdämpare och led. Disken består av 2 huvudbeståndsdelar:
- Nucleus pulposus som är diskens inre geléartade och expanderande kärna.
- Anulus fibrosus som är den yttre stabiliserande komponenten.
Utöver detta förstärks disken av ligamentstrukturer som på framsidan av disken är kraftiga och breda. På baksidan av disken med direkt närhet till ryggmärg och nervrötter är ligamentförstärkningen mycket smal och bristfällig vilket innebär ett sämre skydd mot diskbuktning och diskbråck.
När diskens yttre skikt försvagas eller spricker kan den geléártade kärnan trycka på och ge upphov till diskbuktning som innebär att anulus fibrosus buktar ut utan att helt spricka. Vid diskbråck brister anulus fibrosus lokalt och delar av diskkärnan kan tränga fram på utsidan av disken.
Både diskbuktning och diskbråck kan ge upphov till mekaniskt tryck och kemisk/inflammatorisk retning på närliggande nervstrukturer. Diskbråck/-buktningar mot nervrötter i främst nacke och ländrygg kan ge lokal smärta, smärtutstrålning, kraft- och känselnedsättning i armar och ben.
Metodica Specialistläkare kan ofta erbjuda smärtlindring vid diskbråckssmärta via olika former av ultraljudsguidad intervention.
Läs mer under Individanpassad interventionell behandling
Dr Niklas Wångdahl
Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.
Hur behandlas diskbråck?
Besvären läker ofta av sig själv, men kan innebära ett stort lidande under många månader. Ofta är fysioterapi och smärtlindrande tabletter otillräckliga. Ryggkirurgi kan komma i fråga vid besvär som ej läker eller då det akut föreligger risk för permanent nervskada/funktionsnedsättning.
Olika former av ultraljudsguidade spinala injektioner kan hos många patienter ge en uttalad smärtlindring under tiden besvären självläker. Ibland kan injektionen behöva upprepas en eller ett par gånger för bibehållen effekt.
Vid bandformad smärta i ländrygg med eller utan smärtutstrålning, känselpåverkan och kraftnedsättning i säte, höft och ben kan sakral epidural injektion vara att föredra. Injektionen innebär att en liten öppning ovanför svanskotan (hiatus sacralis) identifieras med hjälp av ultraljud. Under lokalbedövning placeras en för ändamålet avsedd injektionsnål i öppningen. Via denna nål ges sedan en större mängd kortisonlösning 15-20 ml i små portioner.
Om en sakral epidural ej fungerar eller om problematiken endast omfattar utstrålande smärta utan ryggsmärta kan istället en sakral eller lumbal ultraljudsguidad nervrotsblockad provas. Med hjälp av ultraljud identifieras nervrotens utträde. Därefter ges en mindre mängd injektionslösning som omger den retade nervroten.
Vid smärta från halsrygg med eller utan utstrålande smärta, känselnedsättning och kraftnedsättning i skuldra och arm kan cervikal ultraljudsguidad nervrotsblockad vara ett alternativ. Genom att noggrant kartlägga närliggande kärl och genom att ha full kontroll på nålspetsen under direkt ultraljudskontroll kan injektionen utföras säkert och exakt kring aktuell nervrot/nervrotskanal.
Ultraljudsguidade injektioner kräver lång erfarenhet men är enklare och säkrare än fluoroskopi då patienten slipper exponeras för röntgenstrålning, kontrastmedel och risk för stickskador i själva nerven. Metodica Specialistläkare har många års erfarenhet att framgångsrikt utföra ultraljudsguidade nervrotsinjektioner samt sakrala epiduraler med extra skonsam och säker teknik.
För att förebygga och eliminera risker vid oavsiktlig kärlinjektion använder Metodica Specialistläkare använder alltid Doppler-undersökning och non-partikulärt kortison vid spinala injektioner.