Hopparknä - kroniskt smärttillstånd i knäskålssenan
Hopparknä (patellarsenetendinos)
Uppdrivning av knäskålssenan är en överbelastningsskada och vanlig orsak till främre knäsmärta och där en bakomliggande orsak inte sällan olika former av hopp som bollsporter eller friidrott. Besvären som är belastningsutlösta börjar ofta som en inflammatorisk process men övergår relativt snabbt över i ett kroniskt smärttillstånd.
De senaste årens forskning har visat att smärta och svullnad genereras från knäskålsenans djupa sida mot Hoffas fettkudde där onormal kärl- och nervinväxt kan identifieras med ultraljudsundersökning.
”Kompetens ut i fingerspetsarna. Bäst knä-läkare jag sprungit på efter 44 år som långdistanslöpare...
Clas H.Recension från Bokadirekt
Dr Niklas Wångdahl
Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.
Hur behandlas hopparknä?
Behandlingen består initialt av minskad provokation/förändrad aktivitet. Egenbehandling i form av belastade knäövningar och fysioterapi i form av t ex stötvågsbehandling är vanliga behandlingsupplägg.
Ofta är smärtan i sig ett hinder för att påbörja en riktad paramedicinsk rehabilitering.
I en utredningsfas är det A och O att arbeta metodiskt, utföra en bred klinisk undersökning samt att förstå och kunna differentiera mellan olika smärtmönster. Ultraljudsguidade blockader med lokalbedövningsmedel används för att ytterligare stärka diagnostiken.
Om besvären kvarstår trots paramedicinska behandlingsinsatser kan en ultraljudsguidad nålskrapning och hydrodilatation på hälsenans framsida komma i fråga.
Alternativt kan ultraljudsguidade skelroseringsbehandlingar riktas mot samma strukturer.
Ingreppet kräver inga speciella förberedelser och utförs i lokalbedövning. Efter ingreppet erhåller patienten rehabprogram och återbesök efter 14 dagar för kontroll.