Ultraljudsguidad nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur
Vad är Dupuytrens kontraktur?
Dupuytrens kontraktur eller ”Vikingasjukan” drabbar fascian (bindehinnan) i handflatan och fingrarna. Dupuytrens kontraktur är 6 gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Vanlig ålder för insjuknande är 50 års åldern. Tillståndet börjar som en knöl i handflatan som mycket sakta utvecklas till en hård sträng som till slut orsakar en permanent felställning i böjt läge av det drabbade fingret genom drag i hudens undersida. Dupuytrens kontraktur är vanligtvis ej smärtsamt men ibland kan den hårda strängen i handflatan ömma vid tryck. Vanligtvis drabbas ring- eller lillfingret. Dupuytrens kontraktur förekommer oftare hos diabetiker, epileptiker och rökare.
Dr Niklas Wångdahl
Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.
Hur behandlas Dupuytrens kontraktur?
Upprepade ultraljudsguidade kortisoninjektioner bryter ned kollagenet i fasciasträngen och överliggande hud. I kombination med regelbunden fingertöjning kan förloppet bromsas vid tidigt skede av Dupuytrens kontraktur. Vid utvecklad böjfelställning finns tre behandlingsmetoder att välja på. Öppen handkirurgi, enzymatisk fasciotomi (injektionsbehandling med kollagenas) och ultraljudsguidad nålfasciotomi med eller utan injektion av kortison.
Metodica Specialistläkare har lång erfarenhet av ultraljudsguidade invasiva interventioner inkl kortisoninjektion och nålfasciotomi av Dupuytrens kontraktur. Ingrepppet görs i lokalbedövning under sterila förhållanden. Under direkt ultraljudskontroll identifieras det hudnära och förtjockade området av fascian. Efter kartläggning av närliggande strukturer som kärl och nerver erhåller patienten lokalbedövning. Med en specialnål som liknar en mycket liten skalpell påbörjas klyvning av den förtjockade strängen samtidigt som fingret successivt böjs ut till rakt läge. Avslutningsvis injiceras en mycket liten mängd kortison i behandlingsområdet.
Komplikationer är vanligast efter kirurgisk behandling. Komplikationer vid nålfasciotomi är mindre vanliga och vanligtvis rör det sig om nerv- och kärlskador som går att undvika om ingreppet utförs under direkt ultraljudsövervakning med kontroll av nålspetsen.
Kontakta Metodica Specialistläkare om du är intresserad av behandling med ultraljudsguidad nålfasciotomi. För fördjupad information hänvisas till bifogad referenslista.
Kontaktformulär
Har du frågor eller funderingar?
Referenslista
Manchikanti L