Skip to main content

Biologiska injektioner

Lite information till dig som som funderar på biologisk behandling med
trombocytkoncentrat.

Petra Wikström
Petra Wikström
2023-09-16
Mycket proffsigt och pedagogiskt bemötande. Jag kan bara tacka för genial hjälp.
Aage Reerslev
Aage Reerslev
2023-09-06
Kan rekommenderas
Maxwell Johnson
Maxwell Johnson
2023-09-01
Bra läkaren som verkligen vad han pratar om. Fick svar på alla mina frågor.
Jan Wiklund
Jan Wiklund
2023-08-10
Diagnos, ultraljud och behandling inom loppet av två veckor. Och smärtan släppte inom några få dagar! Så här långt kom inte regionens vårdcentraler/sjukhus på tre år... Har du problem med nacke/rygg så kan jag varmt rekommendera Niklas. Antagligen fixar han andra krämpor också.
Peter Berglund
Peter Berglund
2023-08-08
Som alltid får man ett proffsigt bemötande. Niklas är mycket duktig på att lokalisera vad det är för fel och sätta in rätt behandling.
Anna Lewensohn
Anna Lewensohn
2023-07-22
Den här vänligheten, tydligheten och noggrannheten är vi inte bortskämda med i den ordinarie vården. Smärtan ej så intensiv längre. Doktorn är en skicklig spruthanterare. AL Porat
Hissam Salem
Hissam Salem
2023-07-19
Mycket bra läkare. Kunnig. Mycket bra bemötande. Tack så mycket Niklas
Peter Jonasson
Peter Jonasson
2023-07-07
Det var bara positivt och jag blev mycket nöjd med behandlingen.

Biologiska injektioner.

Effektiviteten dvs läkningsförmågan av trombocytkoncentratbehandling är direkt relaterad till andelen trombocyter och tillväxtfaktorer per volymenhet. Man brukar utgå från blodets koncentration av trombocyter och tillväxtfaktorer och kalla denna för baseline. Det första du bör göra som patient är att kontrollera hur många gånger högre koncentration än baseline som din behandling utlovar. Koncentrationen bör vara minst 5 ggr baseline och helst mycket högre.

PRP är första generationens trombocytkoncentrat och har funnits på marknaden i över 20 år. Framställningen kräver centrifugeringsförfaranden och kemiska tillsatser som både mekaniskt och kemiskt riskerar att försämra slutprodukten. Idag finns det helautomatiserade och hårt designade framställningssystem för PRP som utlovar höga koncentrationer av trombocyter och tillväxtfaktorer (över 10x baseline). Priserna för PRP är ofta höga då framställning bygger på dyra kommersiella kit och utrustning. Marknadsföringen är ofta aggressiv med fantasifulla produktnamn och löften om höga koncentrationsnivåer som sällan tål vetenskaplig granskning.

C-PRF är senaste generationens trombocytkoncentrat. Med C-PRF får du trombocytkoncentrat 15-20x baseline med en betydligt skonsammare och kortare centrifugeringstid och helt utan kemiska tillsatser. Dessutom ökar hållbarheten och utsöndringen efter injektion pga naturligt fibrin-matrix. C-PRF innehåller även vita blodkroppar och stamceller.

Framställning av C-PRF bygger på biomedicinsk forskning och protokoll för framställning är fritt tillgängliga i vetenskapliga artiklar. Framställning av C-PRF kräver inga dyra special-kit utan standardutrustning vid blodprovstagning används. Centrifugeringsmaskinen behöver dock vara av en speciell typ som tillåter så kallad horisontell centrifugering. Med C-PRF förkortas dessutom tiden från blodtagning till injektion av färdigt koncentrat. Med hjälp av en helt naturlig uppvärmning- och kylningsprocess kan en ultrastabil biogel framställas av den albuminrika men cellfattiga delen av det centrifugerade blodet. Genom att mixa biogelen med C-PRF skapas slutprodukten Alb-PRF som ökar utsöndringstiden av tillväxtfaktorer och regenerativa celler från 2 veckor upp till 6 månader.

C-PRF används vid mindre skador t ex i senor, ligament och menisker medan Alb-PRF är mer lämpad för behandling av olika artrostilkstånd i leder. Vanligtvis ges 3 behandlingar av C-PRF och Alb-PRF men med olika långa intervall.

Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?