Biologiska injektioner

Lite information till dig som som funderar på biologisk behandling med
trombocytkoncentrat.

ola andersson
ola andersson
2023-01-11
Niklas tar sig tid och lyssnar in mig som patient samt ger under samma besök adekvat behandling som hjälper problem jag lidit av länge. Dessutom är han en trevlig man med humor.
Tommy Jansson
Tommy Jansson
2023-01-04
Proffsigt och förtroende ingivande.
Tomas Gustafsson
Tomas Gustafsson
2022-12-28
Rekommenderar Medodica Specialistläkare. Jag har fått väldigt bra hjälp av Niklas Wångdahl med att diagnostisera och behandla både golf- och tennisarmbåge.
Draken
Draken
2022-12-16
Mycket bra. Vart här vid flera tillfällen.
Bo Kronqvist
Bo Kronqvist
2022-12-15
Mycket bra och informativt möte. Axeln blev mycket bättre.
Birgit Sandberg
Birgit Sandberg
2022-12-14
Niklas är alltid mycket noggrann. Jag känner mig trygg. Han vill också veta hur det blev efteråt vilket är proffsigt.
Sven Karlsson
Sven Karlsson
2022-12-10
Trevligt och proffsigt bemötande av Niklas tror verkligen på honom M.V.H Per Alfredsson
Eva Eriksson
Eva Eriksson
2022-12-08
Trevligt och bra besök mycket kunnig.

Biologiska injektioner.

Effektiviteten dvs läkningsförmågan av trombocytkoncentratbehandling är direkt relaterad till andelen trombocyter och tillväxtfaktorer per volymenhet. Man brukar utgå från blodets koncentration av trombocyter och tillväxtfaktorer och kalla denna för baseline. Det första du bör göra som patient är att kontrollera hur många gånger högre koncentration än baseline som din behandling utlovar. Koncentrationen bör vara minst 5 ggr baseline och helst mycket högre.

PRP är första generationens trombocytkoncentrat och har funnits på marknaden i över 20 år. Framställningen kräver centrifugeringsförfaranden och kemiska tillsatser som både mekaniskt och kemiskt riskerar att försämra slutprodukten. Idag finns det helautomatiserade och hårt designade framställningssystem för PRP som utlovar höga koncentrationer av trombocyter och tillväxtfaktorer (över 10x baseline). Priserna för PRP är ofta höga då framställning bygger på dyra kommersiella kit och utrustning. Marknadsföringen är ofta aggressiv med fantasifulla produktnamn och löften om höga koncentrationsnivåer som sällan tål vetenskaplig granskning.

C-PRF är senaste generationens trombocytkoncentrat. Med C-PRF får du trombocytkoncentrat 15-20x baseline med en betydligt skonsammare och kortare centrifugeringstid och helt utan kemiska tillsatser. Dessutom ökar hållbarheten och utsöndringen efter injektion pga naturligt fibrin-matrix. C-PRF innehåller även vita blodkroppar och stamceller.

Framställning av C-PRF bygger på biomedicinsk forskning och protokoll för framställning är fritt tillgängliga i vetenskapliga artiklar. Framställning av C-PRF kräver inga dyra special-kit utan standardutrustning vid blodprovstagning används. Centrifugeringsmaskinen behöver dock vara av en speciell typ som tillåter så kallad horisontell centrifugering. Med C-PRF förkortas dessutom tiden från blodtagning till injektion av färdigt koncentrat. Med hjälp av en helt naturlig uppvärmning- och kylningsprocess kan en ultrastabil biogel framställas av den albuminrika men cellfattiga delen av det centrifugerade blodet. Genom att mixa biogelen med C-PRF skapas slutprodukten Alb-PRF som ökar utsöndringstiden av tillväxtfaktorer och regenerativa celler från 2 veckor upp till 6 månader.

C-PRF används vid mindre skador t ex i senor, ligament och menisker medan Alb-PRF är mer lämpad för behandling av olika artrostilkstånd i leder. Vanligtvis ges 3 behandlingar av C-PRF och Alb-PRF men med olika långa intervall.

Niklas

Dr Niklas Wångdahl

Niklas är specialistläkare i allmänmedicin, har nära 20 års erfarenhet av smärtutredning, smärtlindring och behandling av ryggsmärta/ischias. Välkommen att boka tid i dag för utredning och behandling i Stockholm.

Kontaktformulär

Har du frågor eller funderingar?